15 solutii pentru a deveni super eficient

Am primit câteva mesaje de la unii dintre voi și vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați avut curajul să vă exprimți și să recunoașteți că sunt unele părți din viața voastră la care încă mai aveți de muncit.

Personal, consider viața mea un proces constant și continuu de îmbunătățire. Chiar dacă ajungi la un moment din viața ta când totul pare perfect, lucrurile care te înconjoară sunt în cotinuă schimbare și trebuie să te adaptezi. În plus, viața e un mare carusel. Are urcușuri și coborâșuri pe care nu prea putem să le anticipăm. E ok! Important este să știi că trebuie să fii sus în majoritatea timpului.

Revenind la mesajele pe care le-am primit, sunt o mulțime de probleme pe care le întâmpinați. Să fiu sincer, nu pot să dau soluții pentru toate; iar pe altele nu aș putea să le rezolv pentru că sunt în totalitate în mâinile voastre, știți deja ce să faceți.

Unele dintre problemele care au apărut cel mai des, sunt legate de timp, productivitate și faptul că internetul este o piedică în împlinirea sarcinilor.

Ei bine, ăsta este unul dintre domeniile pe care le-am cercetat mai intens, de-a lungul timpului, deoarece și eu simțeam că nu am destul timp.

Am să-ți dau câteva soluții pe care este relativ ușor să le aplici, dar care te vor face să te simți mai productiv și să ai situația sub control.

Oprește-te. Analizează. Redu. Concentrează-te.

  1.  Minimalizează! Este primul lucru cu care îți recomand să începi și probabil unul dintre cele mai importante. Redu din activitățile, sarcinile, lucrurile pe care le faci. Gândește-te care sunt activitățile pe care le-ai putea elimina, cel puțin parțial. Chiar și un minus de 1-2 activități îți pot salva mult timp

  2.  Focus! Care sunt prioritățile tale la momentul de față? Îți recomand să le scrii pe toate pe o hârtie, după care să faci un top 3. O metodă foarte utilă este aceea a eliminării. Pur și simplu începi să elimini/tai de pe listă până rămâi cu cele mai importante 3 priorități. De ce e important? Pentru că a face de toate, înseamnă să nu faci nimic.

  3.  Redu timpul petrecut înconjurat de tehnologie! De exemplu, un obicei pentru care l-am avut pentru foarte mult timp, a fost să petrec o zi pe săptămână fără calculator. Dacă munca nu îți permite să renunți la calculator, atunci renunță macar la internet. Dacă nici la internet nu poți, atunci renunță măcar la site-urile de socializare. Chiar îți recoamand să te auto-provoci și să vezi dacă reușești să-ți ocupi timpul cu alte activități creative și cu adevărat sociabile.

  4.  NU! Cuvânt din două litere care îți salvează mai mult timp decât îți imaginezi. „Vrei să vii să ne uităm la film?”, „Vrei să ieșim și în seara asta la un suc/bere etc?”, „Vrei să vii cu mine la cumpărături?” „Nu, nu și mhhh… nu! Mulțumesc! Nu de data asta.” Desigur, e important să refuzi într-un mod politicos. Ori de câte ori spui nu pentru astfel de activități cotidiene, faci loc pentru un mare DA pentru activitățile care te ajută să lucrezi la visul tău.

Planificare.

Există un principi care circulă în majoritatea cărților despre productivitate, care spune așa: Lucrurile pe care le planifici sunt lucrurile care ajung să fie făcute.  1.       5.  Fă-ți un program săptămânal (în caz că nu ai unul). Un program este o modalitate simplă de a-ți pune toate obiceiurile pe hârtie și a avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă în viața ta. În plus, vei vedea foarte clar unde managementul timpului tău are nevoie de retușări.

  6.  Nu îți încărca programul până la refuz! Când îți vei face programul, vei observa că există o mulțime de timp unde ai putea pune activități. Câteodată e bine să o faci, dar de cele mai multe ori nu. Lasă loc pentru activități neprevăzute, pentru întărirea relațiilor cu familia.

  7.  To-do list. Se spune că 5 minute petrecute planificând, sunt echivalentul a cel puțin o oră de timp salvat. Așa că îți recomand ca dimineața să iei o foaie de hârtie și să-ți faci o listă do-to pentru ziua respectivă. Este un obicei pe care îl am de foarte mulți ani și nici nu mă gândesc să renunț la el prea curând.

P.S. Nu recomand aplicațiile to-do pe telefon/tabletă/PC deoarece acolo poți să scrii activități la nesfârșit. În schimb, pe o foaie de hârtie trebuie să te limitezi la sarcinile cele mai esențiale.

  8.  Managemetul energiei. Pe cât de important este să îți planifici timpul, pe atât de important este să-ți identifici momentele din zi când ai un nivel de energie ridicat și să îți programezi atunci cele mai importante și mai dificile sarcini. În plus, asigură-te că ai parte de îndeajuns de mult somn și odihnă, că îți rezervi timp să faci sport și că alimentația ta nu este prea greoaie.

Munca în sine:

Acesta este punctual în care, din păcate, majoritatea persoanelor întâmpină dificultăți… suflecarea mânecilor și munca efectivă.

  9.  Productivitate. Îți recomand să folosești tehnica Pomodoro. Este cea cu care am început și eu. Această tehnică simplă spune că trebuie să muncești 25 de minute, după care să iei o pauză de 5 minute. A treia oară când termini cele 25 de minute, este recomandat să iei o pauză de 10-20 de minute. Dacă ai probleme cu concentrarea, tehnica Pomodoro este un loc bun de unde să începi. Notă 1: E bine să îți pui o alarmă care să indice când cele 25 de minute s-au terminat, astfel nu va trebui să te uiți constant la ceas să vezi când ai pauză. Asta îți va permite să te concentezi mai bine. Nota 2: Când te simți confortabil să muncești concentrat timp de 25 de minute, poți să crești timpul la 50 de minute și să repeți procesul.

  10.  Mediu și ore fără distracții. Nu cred că pot evidenția acest punct îndeajuns de bine. Înainte să începi să muncești, închide-ți toate notificările, pune-ți telefonul pe silent (/airplane mode) și dacă e nevoie pune un semn pe ușă: „Nu deranjați! În sfârșit muncesc :)!” Concentrarea este o abilitate tot mai rară în zilele noastre. Asigură-te că faci parte dintre cei care o stăpânesc. Îți recomand cartea Focus a lui Daniel Goleman, care vorbește despre asta. E super utilă!

  11.  Folosește cele 5 minute! Se întâmplă de multe ori de-a lungul zilei să ai parte de 5 minute libere. Ceea ce faci cu aceste 5 minute poate determina o mare parte din productiviteatea ta. Poți să le folosești să planifici, să înveți câteva cuvinte într-o limbă străină sau să citești ceva inspirațional. Poți face cele 5 minute să conteze foarte mult.

Partea mentală:

  12.  Caracterul și autodisciplina. Pur și simplu nu poți să fii productiv dacă nu ai anumite baze. Caracterul și autodisciplina sunt două mari baze necesare. E necesar să ai control asupra propriei persoane și să-ți ții cuvântul față de propria persoană. Dacă ți-ai spus că o să faci o activitate la o anumită oră, atunci fă-o! Un aspect interesant de discutat ar fi întărirea voinței, dar asta cu altă ocazie.

  13.  Nu ai terminat toate sarcinile? Este absolut ok! Știi acel sentiment de dezamăgire când nu ai făcut tot ce ți-ai propus? Da, ți eu! Dar lasă-mă să-ți spun un lucru: nici cele mai productive persoane de pe planetă nu termină întotdeauna ceea ce și-au propus. De obicei, personal, reușesc să termin 60-70% din sarcinile pe care mi le-am propus. Dar acum știu că e absolut ok. Nu uita că ceea ce ai reușit să faci e mult mai bine decât dacă nu ai fi făcut nimic. În plus, mai trebuie să faci ceva și mâine. 🙂

  14.  E bine să fii o persoană ocupată. Dacă ai o sarcină importantă pe care trebuie să o termini, dă-o unei persoane ocupate. Ea este aceea care are cele mai mari șanse să o termine. Reformulează sub formă de poveste.

Am învatat asta când făceam parte dintr-o organizație de voluntariat. Un lider m-a întrebat dacă pot ajuta cu o sarcină. „Dar deja am toate lucrurile astea de făcut…”, i-am spus. „Știu, întocmai de asta te-am rugat pe tine. Persoanele ocupate au cele mai mari șanse să termine o sarcină.”

  15.  Slow down! Câteodată, cel mai bun mod de a fi eficient este să încetinești și să îți încarci bateriile. Dar după cum vezi, acesta este ultimul punct, nu primul.

Care 3 idei le vei folosi începând din acest moment? Vreau să alegi doar 3 pentru început, pentru că, după cum am menționat, a face de toate înseamnă să nu faci nimic.

În altă ordine de idei, a venit timpul și pentru mine să minimalizez. 🙂 Mă refer la faptul că nu voi mai scrie articole pentru un timp, deoarece mă aflu într-o perioadă aglomerată la momentul de față. În schimb, te poți înscrie la newsletter AICI și vei primi un mesaj din partea mea curând.

Până data viitoare, te invit să citești/ recitești celelalte 9 articole de până acum. Găsești lista mai jos.

Lista cu numele articolelor

1. De ce e important să visezi SAU E timpul să pornești la drum

2. Dedică-te succesului tău

3. Lecții lungi de 10 kilometri

4. 2frici x2 soluții

5. Singura cale spre success

6. Singura cale spre success: Cele 6 trepte

7. De ce tinerii de succes români sunt eroi

8. Principiul tuturor principiilor

9. Pentru un nivel de success ”wow”, fă ceva…extra

Dacă ți-a plăcut articolul acesta sau unul dintre celelalte, aș fi recunoscător dacă ai da un share.

Îți mulțumesc pentru că îmi citești articolele și sper să ne auzim cât de curând!

Trăiește-ți fiecare zi la potențialul ei maxim!

Leo Burcă.

Pin It on Pinterest

Share This