Cum să-ți găsesti un job sau internship? (Învața printr-o poveste inspirațională)

Pe parcursul ultimelor 3-4 luni am cautat in permanenta o pozitie de internship (perioada de practica) deoarece programul meu universitar este structurat astfel incat, pe parcursul semestrului 5 (aproximativ 6 luni), fiecare student trebuie lucreze pentru o companie si sa puna in practica toate cunostintele acumulate in primii doi ani de studiu.

Aceste luni au fost, probabil, unele dintre cele mai dificile din viata mea. Am trimis cel putin 100 de aplicatii la diferite companii, in special din Danemarca, dar si la cateva companii multi-nationale.  Stiam de ceva vreme ca “succesul e un joc al numerelor”. Dupa tot acest efort, am reusit sa obtin patru interviuri, dintre care am ales sa particip doar la trei.

Pana aici nimic impresionant. Aceasta a fost o etapa pe care majoritatea dintre colegii mei au parcurs-o. De fapt, multi dintre ei au trimis mult mai multe aplicatii. Unii dintre acestia au fost invitati la mai multe interviuri decat mine, iar altii la mai putine.

Motivul pentru care scriu acest articol este deoarece, dintre cele trei interviuri la care am participat, toate cele trei companii m-au invitat sa lucrez pentru ele. Ultima dintre ele, si cel mai interesant caz, a fost Siemens (departamentul Windpower – unde produc mori eoliene, desigur).

De ce scriu articolul acesta?

Cu siguranta nu ca sa ma laud. O persoana care a auzit despre reusita mea, mi-a scris ca ar vrea sa stie cum am facut. M-am gandit: daca tot am sa scriu intregul proces, de ce sa nu o fac intr-un mod structurat si sa-l impartasesc cu mai multe persoane care vor putea folosi aceste informatii?

Voi scrie acest articol sub forma unui studiu de caz, dar voi pastra tonul de poveste pentru ca vreau sa reusesc sa te inspir si pe tine sa actionezi cu mai multa determinare (acum sau pe viitor).

Pentru inceput, am sa-ti dau cateva date despre cele patru companii, legate doar de procesul meu de aplicare. Totul este real (numele companiilor, fapte etc). Cele patru companii sunt toate multi-nationale si urma sa lucrez pentru ele in Danemarca. Am trimis aplicatii doar in Danemarca/la companii daneze deoarece eram clar in legaura cu scopul meu si mi-am concentrat fortele mai eficient.

1) Crazy safety – echipament de siguranta pentru copii

 • Prima companie care m-a invitat la interviu.

 • Priotatea numarul 4 datorita sarcinilor de lucru care nu erau legate prea mult de domeniul in care imi doream sa lucrez si pentru ca nu e platit.

 • Dupa interviu si dupa ce am fost acceptati (atat eu cat si alti doi colegi de clasa), le-am cerut sa ne dea timp de gandire aproximativ o saptamana, asta deoarece urma sa avem alte interviuri si sa primim alte raspunsuri. CEO-ul a sunat-o pe colega mea si i-a zis, CITEZ!:”I’m a step away from telling the three of you to fuck off“. Acest lucru a pus capacul si mi-am zis ca trebuie sa gasesc o solutie astfel incat sa nu lucrez acolo.

 • Avantaje principale: foarte aproape de casa, trei zile pe saptamana la companie, sarcini de lucru cu dificultatea cea mai scazuta in comparatie cu cele ale celorlalte trei companii.

2) HOWE – mobila cu design scandinav

 • Am anulat interviul deoarece primisem oferta de la Crazy Safety iar CEO-ul inca nu isi dovedise imaturitatea, si deja aveam programate urmatoarele doua interviuri. Plus, nu era platit.

3) Ib Andersen Industry – proceseaza coli de fier si produc orice fel de  obiecte din fier, la cererile clientilor

 • Prioritate numarul 2 datorita sarcinilor interesante de lucru si a faptului ca e platit.

 • Interviul a fost in limba daneza (eram putin speriat, dar a decurs foarte bine)  + jobul in limba daneza (documente, angajati, tot in limba daneza).

 • Compania care mi-a oferit cel mai mare salariu (internship-urile platite sunt rare in Danemarca) dar este situata la aproximativ 1h40 min distanta si ar fi fost necear sa ma mut.

4) Siemens (Windpower) – mori eoliene: design, instalare, after sales service etc.

 • Siemens a fost una dintre principalele mele prioritati (alaturi de alte multi-nationale daneze) de la inceput. Le-am trimis aproximativ patru aplicatii. Prioritatea numarul 1 dintre cel patru companii.

 • Este platit si e la aproximativ 1 ora distanta de casa (nu necesita sa ma mut).

 • Toti ceilalti colegi au primit emaiul cu aceasta oportunitate de la un profesor.

Am sa continui povestea de aici. Dupa ce am primit emailul, am contactat o persoana care lucreaza la Siemens (un coleg “fara frecventa” cu care nu am mai vorbit) si l-am intrebat daca ma poate ajuta cu cateva detalii. A fost extrem de politicos si de ajutor. Am petrecut o seara intreaga doar pentru a-mi reface emailul si pentru a scrie o scrisare de intentie specifica pentru acel post. La scurt timp am fost contactat pentru a participa la un interviu. Surprinzator (cel putin pentru mine) este ca am fost singura persoana din clasa contactata, desi mai bine de 50% dintre colegi au aplicat.

Am avut interviul cu Siemens vineri (22.05.2015). Problema era ca cei de la Ib Andersen doreau sa confirm sau infirm daca doresc sa lucrez cu ei tot pe aceeasi data – asta deoarece am reusit sa aman raspunul cu o zi. A fost o lupta continua sa incerc sa “las cat mai multe usi deschise” deoarece: cand am refuzat internship-ul de la Crazy Safety, exista posibilitatea sa nu fiu acceptat la Ib A. sau Siemens; daca refuzam internship-ul de la Ib A. pe 21.05, exista posibilitatea sa nu ma accepte Siemens si sa raman cu “buza umflata”. Din fericire, am reusit sa-i conving pe cei de la Ib A. sa ma astepte pana pe 22.05 iar pe cei de la Siemens sa-mi dea raspunsul (fie pozitiv sau negativ) tot pe 22.05. Le-am specificat celor de la Siemens ca am o alta oferta pe masa, ca ei sunt prioritatea mea numarul 1 si care sunt motivele pentru care sunt candidatul potrivit intr-un email.

Toti cei carora le-am cerut sfatul mi-au sugerat sa ma duc la Ib Andersen si sa renunt momentan la Siemens. Intentiile lor erau bune si le multumesc. Intr-adevar, era un risc foarte mare pentru mine. Dar am ales sa ma bazez pe instinctele mele si, cu putina motivatie de la Tony Robbins si Jack Canfield, am luat acest risc.

Interviul – momentul adevarului!

Mi-au placut maxim toate cele trei interviuri! Cu exceptia acelui CEO, toate persoanele au fost grozave. Am sa-ti scriu aici de ce abilitati ai nevoie si ce tehnici am folosit eu – atat ca sa ma pregatesc cat si pentru interviul propriu-zis. Dar mai intai permite-mi sa termin povestea!

Interviul de la Siemens a durat aproximativ o ora. In tot acest timp, am vorbit despre lucruri tehnice (i-am aratat ca le inteleg dar am folosit si tabla din camera pentru a desena), am facut un test de personlitate prin intermediul caruia am reusit sa creez un raport cu el, i-am dat cateva detalii despre cartea mea si i-am spus ca sunt interesat de antreprenoriat (demonstreaza ca sunt muncitor si am initiativa), facand legatura cu una dintre intrebarile lui, i-am povestit despre faptul ca-mi place performanta si ca invat/ma dezvolt in permanenta. La sfarsitul interviului, am putut observa ca era impresionat de prestatia mea si simteam ca voi primi un raspuns pozitiv. “Te voi suna intr-o ora si iti voi da raspunsul meu final”, mi-a spus.

M-am intalnit cu acel coleg care munceste la Siemens deoarece era curios cum a decurs interviul. M-a invitat sa luam pranzul la cantina. Dupa ce ne-am luat mancarea, ne-am asezat la o masa. Ce sa vezi?! 3 scaune la dreapta mea era persoana care m-a intervievat. Ne-am salutat. Dupa trei minute ne intreba:

“Pot sa ma alatur?”

“Desigur!” Am aprobat eu si colegul meu

Isi muta farfuria, iar cand vine cu celelalte documente pe care le avea pe masa, spune:

“Leonard, am ajuns la decizia mea finala. Raspunsul meu este <<Da>>, vreau sa lucrezi pentru noi”

Ma ridic sa-i strang mana intinsa si raspund cu un zambet sincer:

“Eu am luat decizia cu mult timp in urma. Si raspunsul meu este <<Da>>!”

Dupa 5-10 minute de la terminarea interviului am primit un raspuns pozitiv. Mi s-a parut incredibil.

Mai tarziu, ma gandeam ce era in capul lui inainte sa ma accepte: “Deja esti in cantina si ne mancanci mancarea?! Ce naiba…? Hai sa facem pasul urmator!” 🙂

Pregatire, pregatire, pregatire!

 • Persoana care ai devenit pana la interviu si toate reusitele tale pana la acel moment sunt EXTREM de importante. Sunt de fapt baza pe care vei fi acceptat/respins sau chiar invitat la un interviu. E clar ca persoanele carora le place performanta, sunt eficiente si au anumite reusite care dovedesc cuvintele pompoase din CV au cele mai mari sanse.

 • Prioritizarea interviurilor si a companiilor la care vrei sa aplici. Fa-ti o lista cu priorități și pregătește-te în funcție de acestea! Probabil unii se gândesc: “Dăă… normal Sherlock!” Dar adevărul e ca majoritatea nu o fac. E foarte ușor sa cazi in capcana de a te pregăti ore întregi pentru următorul interviu, chiar dacă nu e o prioritate mare… doar fiindcă e următorul la rand. Tot timpul tine ochii pe premiul cel mare!

 • Misiune de cercetare: Afla cat mai multe despre sarcinile postului respectiv si despre companie in general (viziune, misiune, obiective, numar de angajati, marimea companiei, aparitii recente in presa – lucruri relevante)

 • Daca poti, afla cateva lucruri despre persoana care te intervieveaza si foloseste-le spre avantajul tau in timpul interviului/corespondentei. Desi am incercat, eu nu am gasit date despre ei.

 • Structurează-ti “discursul” în prealabil și selecteaza informațiile despre care o sa vorbești indiferent de lungimea interviului. Asta presupune și sa formulezi și memorezi anumite răspunsuri la întrebări standard, gen: “Care sunt punctele tale forte/slabe?”, “Ce altceva mi-ai putea spune despre tine?”. “De ce vrei sa lucrezi pentru noi?” etc.

 • Incearca sa ai cat mai multe optiuni. Nu am avut emotii la niciun interviu iar principalele motive au fost 1) faptul ca aveam incredere in propriile abilitati si 2) stiam ca daca o dau in bara mai am alte optiuni.

Interviul propriu-zis – este ca si cum te-ai afla pe o scena si ai da o prestatie live.

 • Inițial trebuie să acoperi cerințele de bază (de obicei scrise în fisa postului), și apoi sa demonstrezi cu ce ești diferit fata de ceilalți candidați.

 • Foloseste-ti cat mai multe abilitati. Personal, am folosit abilitati din mai multe domenii (dinamica sociala si body language: strangere de mana ferma, zambet, l-am privit in ochi des, m-am lasat pe spate in scaun atunci cand vorbeam (lean back)) -detalii foarte mici, dar care au un impact major – mai ales atunci cand sunt combinate. Toate aceste lucruri au fost dovedite stiintific. Influenteaza persoana din fata ta la nivel subconstient si o face sa aiba incredere in tine, sa se simta relaxata si, in acest caz, sa simta ca “esti candidatul potrivit”.

 • Demonstreaza live sau prin exemple abilitatile tale. Daca ai citit capitolul “Invata sa-ti vinzi ideile si abilitatile” din Jurnalul Tanarului de Succes stii deja cel mai eficient mod de a comunica si stii sa te folosesti de cele 3 planuri: chinestezic, auditiv si vizual. Nu folosi doar nivelul verbal/auditiv sa-i spui cat de bun esti.

 • Fa o prestatie de neuitat. Indiferent de cat de multi candidati au fost sau vor veni dupa tine, tu trebuie sa te asiguri ca ai fost memorabil si ca nu vei fi uitat usor. (show-stopper -vezi e-book-ul de mai jos)

Folosind aceste lucruri, am realizat un lucru: Imi plac interviurile la maxim! Ar trebui sa imi programez unul in fiecare luna. 🙂

Acestea au fost principalele lucruri pe care eu le-am facut de-a lungul acestui intreg process. Dar, a mai fost un lucru foarte important: pe tot acest parcurs m-am documentat cum pot sa-mi imbunatatesc sansele si apoi sa pun in practica cele invatate. Cartea “Job Interviews for Dummies”, editia a 4-a a fost o sursa importanta pentru aceasta. Doresc sa ti-o ofer si tie drept cadou. O voi face valabila timp de 7 zile in format PDF AICI dupa care am sa sterg acest link.

Inca o mentiune: Chiar daca ai trimis 100 de aplicatii si nu ai avut decat 3 reusite (un procent de succes de 3%), unele persoane tot vor continua sa-ti spuna ca “ai fost norocos”! Vor inventa lucruri in capul lor ca sa justifice succesul tau, orice altceva decat sa admita ca ai anumite abilitati. Daca vrei sa depui efortul, ii poti intreba “De ce crezi ca am fost norocos?” si apoi clarifica efectul si cauza. Daca nu vrei sa depui efortul, doar tine minte ca norocul este acolo unde pregatirea se intalneste cu oportunitatea. Fara sa te pregatesti si sa te pui in fata oportunitatii, norocul nu ar exista niciodata!

De data aceasta, eu am fost persoana care si-a gasit un internship… dar la fel de bine ai putea sa fii tu. Ai curajul sa mergi dupa pozitia pe care o vrei si sa iei riscuri calculate atunci cand simti asta!

Tu ce trucuri folosesti atunci cand incerci sa-ti gasesti un loc de munca? Te rog sa ne scrii in sectiunea de comentarii. Daca ai intrebari, le astept tot acolo! Happy job hunting!

In cinstea succesului tau,

Leo Burcă

Daca crezi ca prietenii tau ar putea folosi informatiile din acest articol sau PDF-ul, te rog sa dai share. Cu siguranta iti vor fi recunoscatori! 🙂

P.S. Poza facuta inainte de interviu. O moara eoliana in miniatura care functioneaza pe baza de… electricitate. 😀

Pin It on Pinterest

Share This