Daca vrei sa fii productiv trebuie sa te tii foarte ocupat

“Sa lucrezi la ce trebuie e mai important decat sa muncesti mult” -Caterina Fake, Fondatorul FlickR

Salut!

Ar putea parea ca titlul acestui articol si citatul de mai sus se contrazic, dar de fapt ele merg perfect mana in mana.

Ma gandeam ieri la faptul ca persoanele cele mai ocupate, cumva, sunt cele care mai pot lua o sarcina in plus si sa o termine si la timp.

Pe cand o persoana care nu e prea ocupata -sa zicem ca are doar 2 sarcini – cumva nu e in stare sa le termine nici pe acelea.

Si m-am gandit cum e posibil asa ceva?

Avem pe de o parte o persoana incarcata de sarcini care alearga toata ziua, iar daca imi mai dai o sarcina o rezolva si pe aceea, iar pe de alta parte acea persoana care are doar 2 sarcini nu reuseste sa le temine nici pe acelea.

Atunci am realizat ca sunt 3 factori care influenteaza situatia asta:

  1. Concentrarea. Atunci cand esti foarte ocupat ai tendinta de a fi foarte concentrat pe sarcina pe care o faci, pentru ca nu iti permiti sa pierzi timpul aiurea si sa te gandesti la nimicuri. Deja stii actiunile necesare pentru a duce sarcina la bun sfarsit: acum am sa fac asta, apoi asta, apoi asta, etc. Hai sa termin repede pentru ca am alta sarcina.

  2. Anticiparea urmatoarei miscari. E ca la sah. Te gandesti deja ce vei face cu cateva miscari inainte. Inainte sa termini sarcina actuala, stii deja care e urmatoarea sarcina (de obicei cea mai importanta) pe care ai sa o incepi. Atunci… BUM! Intri direct in ea asa cum intra cutitul in unt.

  3. Inertia. Deja ai inertie de la prima, a doua, a n… sarcina. Apoi ai primit acea sarcina extra. O lege a fizicii spune ca obiectele care sunt in miscare tind sa ramana in miscare. Cu toata aceasta energie pe care ai acumulat-o facand sarcinile anterioare, sarcina urmatoare o termini mai mult din inertie -o termini doar ca era in drum.

Imi place foarte mult sa imi imaginez urmatoarea analogie: Esti ca un tren. Atunci cand un tren e pe loc si ii pui cateva caramizi in fata rotilor, acel tren nu va reusi sa porneasca, decat poate foarte greu. Dar daca trenul circula cu o viteza de 200 km/h, poti sa faci un zid gros de caramizi in fata lui si il va spulbera.

Desigur, e foarte important sa nu faci abuz de cele prezentate mai sus si sa iti pui 50 de sarcini pe zi. Nu e inteligent si te epuizezi degeaba. Plus ca acumulezi stres mental ca nu ai fost in stare sa faci decat 15 in loc de 50 de sarcini. Chiar daca tu in mod normal nu faci nici 5.

O alta capcana e sa nu cazi in capcana de a fi activ, de dragul de a parea ca faci ceva. Am scris mai multe despre diferenta dintre a fi activ si productiv in Jurnalul Tanarului de Succes in capitolele “Activ sau Productiv”  si “Motivul pentru care directorii celor mai mari companii sunt atat de productivi”.

Daca crezi ca mai sunt alte elemente pe care le-am uitat, sau vrei sa-ti expimi parearea despre acest articol te astept mai jos in sectiunea de comentarii. 🙂

Un share ar fi foarte apreciat -atat de mine cat si de prietenii tai.

Iti doresc sa fii productiv, mai ales cand vine vorba de lucrurile cu adevarat importante.

Fanul tau,

Leo Burca

Pin It on Pinterest

Share This