De ce tinerii de succes români sunt eroi

Salut, prietene!

          Te-ai gândit vreodată cât de special ești?

Nu e un articol în care încerc să te flatez. Este doar o observație pe care am extras-o din realitate.

          Te-ai gândit vreodată că te-ai născut în locul potrivit? Că locul în care te afli chiar acum este cel mai potrivit pentru tine?

          E adevărat! Ești într-un loc de unde ai de învățat foarte multe lecții. Lecții pe care nu le-ai putea învăța de nicăieri altundeva.

          Când am ajuns în Danemarca am avut parte de un șoc. Era prea frumos, prea ușor. Îmi plăcea totul. Parcă eram îndrăgostit.

          Probabil că emoțiile mi-au luat-o razna din cauza faptului că mi s-a împlinit cel mai mare vis, în care îmi pusesem toată speranța și pentru care mă pregătisem îndelung.

          Consider că nu aș fi avut aceleași emoții frumoase dacă nu mă nășteam și nu creșteam în România, pentru că atunci nu aș fi știut să apreciez ceea ce am descoperit și ce am obținut. Deși mai călătorisem prin țară și am vizitat Italia de nenumărate ori, parcă mă simțeam precum Columb când a descoperit „lumea nouă”.

Eu cred că tinerii din România care reușesc să aibă succes sunt eroi, pentru că au câștigat lupta împortriva sistemului.

Dacă reușești să ai succces înseamnă că ai învins sistemul educațional, înseamnă că ai învins mass-media, ai învins politica, ai învins societatea.

Cum adică le-ai învins? Lasă-mă să-ți spun opinia mea (și probabil și tu știi unele dintre următoarele lucruri):

Sistemul educațional e învechit și ineficient. Noi învățăm lucruri vechi de mai bine de 10 ani, iar lumea se schimbă extrem de mult de la o jumătate de an la altul. Cunoștințele pe care le primim sunt învechite în era informațiilor, era vitezei.

Mass-media promovează doar… nici nu mai știu ce prostii, pentru că am încetat de mult să-i urmăresc. În niciun caz nu te învață cum să ai succes, cum să fii un lider și să fii sănătos și fericit în mod natural, pentru că așa nu și-ar mai vinde produsele. Ei vor să producă roboței obedienți si de aceea le dau exemple „grozave” și divertisment de cea mai proastă calitate.

Politica, din păcate, e încă extem de coruptă și prost organizată. Oriunde mergi, trebuie să cunoști pe cineva (sau să cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva) sau să întinzi plicul dacă vrei „sa te rezolve”.

Societatea – per ansamblu – nu vrea să ai succes. Prietenii, familia, colegii, cum te văd că o iei puțin în față încearcă să te tragă în jos. Pentru că ei nu sunt dispuși să facă acele eforturi și atunci vor părea mici și nesemnificativi. Ei își văd propria persoană în comparație cu a altora. Prea puțini sunt cei care, din iubire, te lasă să-ți întinzi aripile. Un tânăr de succes știe că el este într-o cursă proprie. Iar dacă vrea să facă o comparație, se va uita la el, cel de ieri și cel de mâine.

Dacă un tânăr din Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda etc. reușește să aibă success, nu mi se pare un lucru atât de mare, pentru că este rezultatul sistemului. Sistemul este atât de bine pus la punct, încât dacă nu reușesc să obțină o doză minimă de succes, înseamnă că sunt chiar bătuți în cap.

Zâmbesc când scriu asta, dar e adevărat! 🙂 Totul le este pus pe tavă, ei nu trebuie decât să întindă mâna, să ia ce este pe tavă și să mănânce. Nici dacă desenez nu ar putea fi mai simplu.

În schimb, tu trebuie să fii un luptător. Mi se pare mult mai demn decât să-ți fie dat pe tavă. Un tânăr de caracter, cu o mentalitate și o atitudine de lider (așa cum îmi place mie) se naște din lupte, din eforturi și disciplină. Este dispus să facă tot ce-i stă în puteri pentru a-și împlini visul și a obține succesul pe care acesta îl aduce cu el.

Am ajuns la un punct în care sunt două lucruri de făcut:

  • Poți să te plângi de faptul că în România e greu, dai vina pe sistem și nu

    faci nimic cu viața ta. SAU

  • Poți să-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta, pentru succesul tău și pentru îndeplinirea visului tău. Poți să alegi să faci ceva măreț cu viața ta. Ceva de care să fii mândru. Să te uiți înapoi și să spui: „Am făcut asta cu forțele proprii, am luptat, am învins sistemul și, într-un final, am reușit.”

Ce alegi?

Am o presimțire (sau mai bine spus, sper) că ai ales varianta numărul 2.

Dar e nevoie de mai mult decât atât. E nevoie de o decizie. O decizie are

putere. E momentul să iei decizia că îți asumi responsabilitatea asupra vieții și asupra succesului tău personal.

Știi ce spuneau latinii? „Verba volant, scripta manent”, adică vorbele

zboară, ce e scris rămâne. Ia o foaie de hârtie și scrie-ți decizia pe ea, în maxim zece cuvinte. Poartă foaia cu tine, ca pe un angajament sau pune-o într-un loc unde o poți vedea zilnic.

Îți doresc mult succes în lupta ta în viață! Eu sunt aici să te ajut dacă ai nevoie.

Cu respect, pentru toți tinerii români care au reușit, cât și pentru cei care se află pe drumul cel bun,

Leo Burcă.

Pin It on Pinterest

Share This