Lectii lungi de 10 kilometri

Salutare!

În sâmbăta care tocmai a trecut, am participat la un semimaraton – Best of Horsens Running Competition. Erau mai multe categorii, dar cea mai dificila era alergarea de 10 kilometri. Am ales sa particip la asta.

10 km înseamnă sa alergi de la Sabaoani (satul natal) pana la Roman (cel mai apropiat oras), minus un kilometru.

Trebuie sa mentionez ca ultima si singura data cand am alergat 10 km incontinuu a fost cand eram la liceul sportiv… asta inseamna mai mult de 5-6 ani. Iar atunci a fost deoarece profesorul ne-a “pedepsit”.

Eu alerg de foarte mult timp, dar tot timpul singur. Alerg putin (maxim 5 km), dar regulat.

Acum am avut parte si de “concurenta”, am aflat nivelul la care ma aflu si am furat lectii de la ceilalti participanti.

La scurt timp dupa inceperea cursei, undeva pe la km 3, am intampinat prima problema. A inceput sa ma doara in partea dreapta. E ciudat deoarece în unele dati ma doare, iar în altele nu. In plus, sunt operat de apendicita.

Totusi, am continuat sa alerg. Pe la km 4 imi treceau ganduri prin cap care imi spuneau sa renunt.

Eu le-am raspuns:

Pai daca e asa, mai bine ma inscriam in cursa de 5 kilometri alergat si 5 kilometri mers… Trebuie sa o duc la capat!

Singura “pauza” a fost atunci cand am mers, timp de 10 respiratii adanci. Apoi, am continuat pana la sfarsitul cursei chiar daca durerea a persistat si nu mi-a fost usor.

Unde e lectia a ceea ce s-a intamplat mai sus? Eu cred ca este urmatoarea: Trebuie sa-ti extinzi limitele. Mental. Fizic. Spiritual. (cele 3 mari domenii discutate si in Jurnalul Tanarului de Succes) Trebuie sa te impingi si sa mergi unde nu ai mai fost niciodata.

Majoritatea persoanelor, atunci cand isi seteaza obiective sau visuri, seteaza doar lucruri pe care stiu sa le faca. Asa este sigur… Problema este ca nu se vor simti insiprati si motivati.

Scopul obiectivelor si a visurilor nu este sa acumulezi. Scopul lor este de a te ajuta sa iti largesti limitele.

De exemplu, daca obiectivul tau este sa obtii 100 de mii de euro si atat deja ai pornit pe un drum gresit. Niciodata nu vei avea destui bani. Dupa 100 de mii vei vrea 200 si asa mai departe.

Dar daca scopul tau este sa castigi acei bani pentru ca vrei sa cultivi in tine anumite calitati, sa inveti si sa fii ceea ce vrei sa fii, atunci jocul este cu totul altul. Scopul nu este sa acumulezi, scopul este sa iti largesti limitele, sa te dezvolti, sa cresti.

O alta lectie foarte importanta am primit-o de la un copil de 11-12 ani. Inainte sa inceapa cursa, acesta era undeva la dreapta mea. Mi-am zis: “El n-ar trebui sa fie la categoria pentru copii? Inima lui mica nu o sa reziste nici 3 kilometri”  Incepe cursa, alergam, iar eu eram undeva printre primii 50-100. Alergam in ritmul meu cand il vad pe copilul respectiv cum trece pe langa mine, ma depaseste si continua sa depaseasca si alti adulti. O lectie care mi-a fost repetata prin acest copil este urmatoarea: Succesul nu are nici o legatura cu varsta, ci mai degraba cu pregatirea si determinarea individuala.

Desigur ca erau si persoane in varsta in fata mea, doar ca dupa 20-30 de ani de sport, ma astept ca ele sa fie mai pregatite decat mine. Inca o dovada ca succesul nu are nici o legatura cu varsta.

Cea mai mare problema a fost ca la antrenamentele din timpul săptămânii m-am fortat si am intrat in cursa cu o febra musculara la gambe. Din cauza asta nu am putut sa alerg cu o viteza prea mare, iar dupa sprintul pe care l-am facut pe parcursul ultimului km, atunci cand am ajuns la final nu prea mai puteam sa merg.  🙂

Am terminat cei 10 kilometri in 51 min, 02 sec. Eu nu ma cronometrez asa ca nu pot sa spun daca e un timp bun sau nu.

Ma simt mandru de rezultat si il consider un mic succes deoarece am trait ziua la potențialul ei maxim.

Abia astept următorul eveniment de alergat. Pana atunci… pregatire.

Sper ca si tu iti trăiești ziua la potențialul ei maxim!

Leo (caruia ii place sa-si extinda limitele) Burcă

P.S.: Daca ti-a placut, apasa pe butonul share. Astfel, si prietenii tai vor afla o lectie importanta despre depasirea propriilor limite.

Pin It on Pinterest

Share This