Principiul tuturor principiilor

În articolul acesta vei afla care este the Godfather al reușitei și maestrul succesului de lungă durată.
Eu îl numesc: principiul tuturor principiilor!

Am să ți-l prezint printr-o simplă povestioară: „Un tânăr care tocmai și-a început cariera în afaceri se afla la o conferință în New York. În pauza de masă s-a dus la un târg gastronomic din apropiere. Era foarte aglomerat. După ce și-a cumpărat ceva să mănânce, a găsit cu greu o masă liberă unde să stea. În timp ce-și savura mâncarea, a observat un domn puțin mai în vârstă și o domnișoară care părea să fie asistenta lui, cu două tăvi cu mâncare, cautând un loc unde să stea. Tânărul, văzând că nu mai sunt alte mese libere, i-a invitat să ia loc alături de el. În timp ce mâncau, au început să discute și a aflat că numele domnului era Kop Kopmeyer.

 Dintr-o dată, tânărului i s-au aprins ochii de uimire. Îi cunoștea munca lui Kop Kopmeyer. Acesta era o legendă în materie de succes și reușită. A scris patru cărți care au ajuns bestseller-uri, fiecare dintre ele conținând câte 250 de principii pentru succes, extrase din peste 50 de ani de muncă și studiu. Tânărul deja reușise să citească una dintre cărți și era nerăbdător să le citească și pe celelalte.

Adevărul este că tânărul nu se afla într-o situație prea bună la momentul acela. Viața lui nu se desfășura întocmai cum și-a imaginat. În plus, avea nevoie de sfaturi pentru cariera ce-l aștepta în față. Așa că, după câteva minute de discuții, l-a întrebat:

 • Dintre toate cele 1000 de principii pentru succes, care credeți că este cel

  mai important dintre toate?

  Cu o sclipire în ochi, ca și cum a mai primit această întrebare de multe ori, a răspuns fără nicio ezitare:

 • Cel mai important principiu pentru succes a fost afirmat de către Elbert

  Hubbard, unul dintre cei mai prolifici autori ai Americii, la începutul secolului XX. A spus: „Autodisciplina este abilitatea de a face ceea ce trebuie să faci, când ar trebui să o faci, chiar dacă simți că ai chef sau nu.”

  În timp ce tânărul se gândea la însemnătatea cuvintelor auzite, acesta a continuat:

 • Mai sunt alte 999 principii pe care le-am descoperit din cercetările și

  experiența mea, dar fără autodisciplină, nici măcar unul dintre ele nu funcționează. Cu autodisciplina, toate funcționează.”

  În opinia mea, Kop Kopmeyer a pus punctul pe i. A evidențiat faptul că autodisciplina este una dintre cheile succesului. Ceea ce vreau eu să fac – și îți recomand și ție – este să fiu maestrul propriei discipline. Văzută din afară, această calitate are efecte aproape magice asupra vieții persoanei care o măiestrește. Îți va deschide orice ușă ai nevoie și va transforma imposibilul în posibil.

  Cu autodisciplină, chiar și cea mai medie persoană își poate extinde potențialul, puțin câte puțin, și se poate ridica pe culmi inimaginabile. Dar, fără autodisciplină, o persoană foarte talentată care are parte de cel mai bun mediu, cea mai bună educație și cele mai bune oportunități, rareori se va ridica peste un nivel mediocru.

  Personal, am descoperit cu adevărat conceptul de autodisciplină în liceu. Foarte târziu, nu-i așa? Totuși, m-a fascinat și de atunci mi-am dezvoltat în permanență această abilitate.

  Acum pot să fac o declarație puternică: dezvoltarea continuă a autodisciplinei mi-a schimbat viața. Și pot garanta că o va schimba și pe a ta.

  Prin faptul că ceream în permanență mai mult din partea mea, am reușit, după o viață întreagă în care nu am avut mai mult de nota 6 (poate 7, câteodată), să iau primul 10 la matematică, în liceu. La Bac am avut nota 9,25 și faza cu plicul nu mai mergea pentru generația mea. Am reușit să-mi îmbunătățesc abilitățile în engleză și învățarea de limbi. Am reușit să fac toți pașii necesari pentru a reuși să ajung să studiez în străinătate și multe altele. Toate acestea în timp ce făceam parte din două organizații de voluntariat și situația de acasă nu era prea strălucită.

  Sunt absolut sigur că doar continuând să-mi dezvolt autodisciplina, voi reuși să construiesc lucruri mărețe de acum înainte.

  Autodisciplina este cheia către o viață grozavă, iar fără ea nu poți avea succes de lungă durată. În Ghidul Tânărului de succes (cartea a III-a din roman), am dezvăluit trei secrete pentru a reuși să ai o autodisciplină puternică. Sunt trei secrete pe care și eu le-am folosit, obținând rezultate de necrezut.

  Știi despre impulsul de moment? Este atunci când o persoană, un filmuleț, un articol și așa mai departe, reușesc să te motiveze, să te inspire. În acel moment te simți în stare să faci lucruri mărețe.

  Impulsul de moment este ca un foc de paie. Adică arde foarte puternic la început, dar apoi scade rapid în intensitate și este de scurtă durată. Ei bine, disciplina este opusul impulsului de moment. Ea este de lungă durată și gata să facă eforturile necesare nu doar la începutul drumului, ci și la mijlocul lui și mai ales la final, când devii stors de energie.

  Efortul pe care te sfătuiesc să-l faci acum este să aplici exercițiul următor pentru ca și tu să ai rezultate grozave în viața ta.

  Autodisciplina. Cum se pune în practică: Ia o foie și împarte-o în 3 coloane. În prima coloană, fă o listă cu lucrurile în care ești deja disciplinat (poate fi orice: să alergi, să stai pe Facebook, să faci curat etc). în coloana a doua, scrie lucrurile în care ți-ai dori să fii (mai) disciplinat (poate fi legat de școală, locul de muncă, sau proiecte personale). În coloana a treia, scrie cum să elimini lucrurile negative la care ești disciplinat din coloana întâi, astfel încât să-ți faci timp să fii disiciplinat pentru cele din coloana a doua. (exemplu: după cursuri nu mă întorc acasă și stau jumătate de oră pe net, ci mă duc la bibliotecă și citesc sau învăț).

  Dacă ți-a plăcut acest articol și/sau l-ai găsit folositor, te invit să te înscrii la newsletter-ul meu AICI și să fii primul care primește informații despre munca mea.

  Îți doresc o disciplină de fier, iar succesul o va urma!

  Leo Burcă

Pin It on Pinterest

Share This