Singura cale spre succes: Cele 6 trepte

Salut!

În articolul anterior, am prezentat SINGURA cale spre succes și cum să faci să pornești pe aceasta. Am menționat că trăim în permanență în două lumi – cea exterioară și cea interioară. Tot atunci, am menționat că sunt 6 trepte pe care trebuie să le urmezi pentru a crea viața pe care ți-o dorești.

Pentru o mai bună înțelegere a acestui articol, îți recomand să citești articolul„Singura cale spre succes” Chiar dacă l-ai mai citit o dată, asta iți va da continuitate și o intelegere mai bună.

Bine!

În primul rând, vreau să menționez că dacă aș fi avut acces la aceste informații atunci când am început să merg pe drumul personal spre succes, totul ar fi fost mult mai ușor.

Nu știam nici măcar ceea ce am prezentat în „Singura cale spre succes”, mai ales acest proces puțin mai complex, dar extrem de important.

Când visul meu de a studia în străinătate a luat naștere, aveam abilități în limba engleza… de baltă. Știam că pentru a face față cursurilor în engleză de la facultate, trebuia să-mi duc abilitățile în această limbă la nivel academic. Nici măcar nu știam în ce mă bag!

Credeam că sunt bun la engleză și așa credeau și ceilalți din jurul meu. Până la urmă,îmi ajutam colegii să-și facă temele la engleză încă din clasa a VI-a.

Când am pus manualul de engleză de la școala de o parte și am luat o carte (împrumutată) pentru avansați, abia mai reușeam să traduc un text, iar exercițiile îmi dădeau bătăi de cap. Să nu mai menționez că nu puteam cere ajutorul nimănui și nu aveam bani de meditații.

Dar problema cea mai mare era că nici nu prea învățam. Aveam prea multe alte lucruri de făcut, iar atunci când aveam timp liber (oricât de mult), îmi spuneam că trebuie să mă relaxez sau pur și simplu îmi ocupam timpul cu altceva.

Era o problemă aici. Știam că trebuie și voiam să învăț engleza la nivel academic, dar totuși nu o făceam…

Pentru că nu știam că trăiesc în cele două lumi. Nu știam cum să fac conexiunea dintre ele. Nu știam care sunt cele 6 trepte. Am să ți le prezint ție; astfel nu va mai trebui să faci aceleași greșeli ca și mine și vei obține rezultatul dorit, mult mai devreme.

Cele 6 trepte sunt:

1. Lumea exterioară
2. Acțiunile
3. Competențele (abilitățile)
4. Convingerile
5. Valorile
6. Identitatea

Treapta numarul 1: Lumea exterioară Am vorbit în articolul precedent despre ea. Este lumea aceea evidentă, pe care o percepem prin simțuri. Este rezultatul pe care vrem să-l obținem la exterior.

Personal voiam ca în lumea exterioară să studiez în străinatate. Vreau ca și tu să ai în minte un lucru (visul tău) pe care îl vrei în lumea exterioară. Acest lucru va face procesul mai clar și specific pentru tine. În plus, vei avea un exercițiu la sfârșit.

          Acest pas este cel mai simplu. Oricine își dorește ceva, oricine are visuri. Problema este că majoritatea se opresc aici.

          Treapta numărul 2: Acțiunile. Acest pas este extrem de important deoarece este singurul care face conexiunea dintre lumea interioară și lumea exterioară. Este ca un pod, o punte – dacă vrei.

          Acțiunea este treapta care produce rezultate. Ea arată ceea ce ai în interior. Dacă în interior ai mizerie și cultivi buruieni, acțiunile tale vor conduce la rezultate negative. Dacă faci curat în interior, ești atent ce introduci și cultivi semințe roditoare, vei avea rezultate pozitive.

          Ceea ce trebuia să fac eu aici, era să stau jos și să învăț engleza cu disciplină. Multă, multă acțiune.

          Treapta numărul 3: Competențele și abilitățile. Este prima treapta din lumea interioară și, cred, cea mai evidentă.

          Pentru a-mi îndeplini visul de a studia în străinătate, trebuia să-mi dezvolt mai multe competențe și abilități, dar abilitățile de comunicare în limba engleză erau cele mai importante, în opinia mea. Dacă nu treceam testul internațional de limba engleză din prima încercare, drumul mi s-ar fi lungit foarte mult.

          Această treaptă este aceea educației și dezvoltării.  Este nivelul la care trebuie să afli și să-ți însușești toate informațiile necesare și să devii într-un anumit fel. Aceasta este oridinea întotdeauna: mai întâi devii, apoi obții.

          Treapta numărul 4: Convingerile. Deja trecem la un nivel mai profund.

          De ce nu învățam eu engleza atât cât ar fi trebuit (cel puțin, la început)? Mi-a picat fisa foooarte târziu. Convingerile mele erau de vină.

Convingerile sunt ceea ce credem și ceea ce gândim. Iar eu gândeam despre mine că nu sunt destul de bun, că nu o să reușesc, că e foarte greu și așa mai departe.

          Asta era problema mea principală și de aceea nu învățam cât ar fi trebuit. La nivel subconștient mă protejam. Nu învățam pentru că eram convins că nu o să reușesc și îmi tot repetam cât de greu este să o fac.

          Abia în momentul în care mi-am schimbat convingerile, am început să acționez. Cum s-a întâmplat? Continuam să-mi spun că e greu, doar că mi-am zis că pot să reușesc pentru că și alți tineri au facuto.

În plus, am ajuns să fiu convins că singura mea opțiune este să reușesc. Aveam un singur vis și mi-am pus toată speranța și încrederea în el.

          Treapta numărul 5: Valorile. Adică, ce este important pentru propria persoană în viață. Din fericire, din acest punct de vedere eram mai stabil.

          Toată viața mi-a plăcut să fiu independent. Atât cât mi-a stat în forțele de adolescent și apoi de tânăr, am încercat să fiu independent.

          Această valoare principală m-a ajutat foarte mult în împlinirea visului meu deoarece știam că dacă voi reuși să ajung la facultate în străinătate, asta va conduce la independența mea financiară, domicilială și față de familie.

          Pentru că acest nivel este și mai profund, el direcționează convingerile, abilitățile, acțiunile, iar acestea vor conlucra să creeze lumea exterioară pe care ți-o dorești.

          În cazul meu, libertatea și independența de care acum ma bucur!

          Este critic să ai valorile potrivite pentru a reuși să obții rezultatele pe care ți le doresti. Seturi diferite de valori produc rezultate diferite, indiferent ce ți-ai dori tu. Dacă ai ca valori principale relaxarea si distracția, atunci iți va lipsi disciplina si timpul să faci munca necesară împlinirii visului tău.

          E important să-ți cunoști valorile actuale, astfel vei afla dacă te sabotează în îndeplinirea visurilor și obiectivelor tale. Apoi, e necesar să cunoști și să adopți valorile persoanelor care au împlinit deja ceea ce tu ți-ai propus.

          The treapta! Nr. 6: Identitatea.

          Orice vis ai avea și orice ți-ai dori să obții în lumea exterioară, trebuie să-ți asumi complet identitatea acelui tip de persoană.

          De exemplu, dacă voiam să studiez în străinătate, trebuia să-mi asum identitatea unei persoane cu aceste valori (ambiție, dorință de succes și independență), convingerile potrivite (pot să o fac, sunt responsabil de succesul meu etc.), capacitățile și abilitățile dezvoltate în acest sens (limba engleză, comunicare, abilitati de analiză etc) și o cantitate de acțiune masivă în această direcție… abia apoi urma să obțin rezultatul dorit.

          Știu că acest articol este puțin mai complex, dar crede-mă că asta-i varianta simplificată. Motivul pentru care l-am scris este deoarece este extrem de important să îți asumi identitatea corectă și apoi să continui treaptă cu treaptă, spre obținerea rezultatului dorit.

          Acum că știu aceste informații, îmi este mult mai ușor să obțin în lumea exterioară ceea ce îmi doresc. Am un proces clar, practic și care produce rezultatele pe care mi le doresc.

          În momentul de față am o pasiune enormă pentru limba engleză, iar de foarte multe ori când vorbesc cu mine însumi în gând, asta se intamplă pe engleză. Să nu mai vorbesc de punctajul mare luat la examenul internațional de limba engleză. 🙂

În continuare, îți propun să faci un exercițiu și să afli care sunt treptele pe care trebuie să calci pentru a-ți îndeplini visul. Punând acest exercițiu în practică, este singurul mod de a învăța din experiența mea și de a evita greșelile mele.

          Exercițiu: Construiește identitatea persoanei care are rezultatele pe care ți le dorești în lumea exterioară.

          Spune-mi, te rog, într-un comentariu sau într-un mesaj privat:

1. Ce valori are, ce e important pentru el în viață?
2. Ce convingeri are, ce gândește și crede?
3. Ce abilități și competențe are?
4. Ce face, ce comportamente și acțiuni întreprinde?
5. Cum arată viața lui exterioară?

Aștept cu nerăbdare răspunsurile și întrebările tale.

          Mult succes,

          Leo Burcă

P.S. M-aș bucura foarte mult să-ți cunosc visul, problemele și să ascult ce ai să-mi spui. Am pregătit un chestionar simpatic pe care îl poți completa AICI.

P.S.2: Dacă tu apreciezi acest articol, eu aș aprecia dacă i-ai da un share. Mulțumesc anticipat!

Pin It on Pinterest

Share This